HASZNÁLD AZ “NYPETI10OFF” KUPOKÓDOT ELSŐ VÁSÁRLÁSHOZ 10% KEDVEZMÉNYÉRT!

Üdv a blogon!📚 & 🌿VEGÁN kenyerek chipsek termékek 🥪boltjában!

Fermentált Zöldborsó-Bazsalikomos🥬 Kenyér🍞 Rejtelmei

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: reddit
Megosztás itt: print
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: telegram

Hogyan fermentáljunk könnyen otthon?

Gondolatok…

🥬 Beszéljünk ma pár gondolatot erről a zöld csodáról!

🥬 Nagyon egyedi kenyérkéről van szó, ugyanis a zöldborsó hetekig, néha hónapokig fermentálódik a felhasználás előtt. 

Kétféle zöldborsóval dolgozunk: A száraz zöldborsóval, ami beáztatás után 3-4 nap alatt meg is szokott csírázni és ezek után hőkezeljük és fermentáljuk, de mindjárt pontosabban is leírom a folyamatot.

A másik a gyorsfagyasztott zöldborsó szemek, szerintem az emberek többsége ezt használja, amikor a hagyományos konyhán zöldborsóból, vagy /-val készít bármilyen ételt.

🥬 Tehát fermentálás, igen, volt már erről is szó sokszor, most nem fogok nagyon a részletekbe menni, de egy rövid listát adok, amivel akár a következő percben elkészítheted a saját fermentálásodat egy üvegben.

🥬1️⃣ – Az első lépés a hozzávalók előkészítése megmosása, ha kell hőkezelése, ilyen pl. a fekete bab és társai, amik sajnos nem fogyaszthatók nyersen.

🥬2️⃣ – Ezek után, ha biztosra akarunk menni a befőttes üvegünket is sterilizáljuk és győződjünk meg, hogy a tető is jól, légmentesen, szorosan zár. Fillérekért lehet venni új tetőket az üvegekre, megéri azt az 50 forintot, hogy nehogy baja legyen a tartalomnak.

🥬3️⃣ – Tehát megvannak a tiszta alapanyagok és a tiszta üvegek, ezek után helyezzük a zöldségeket, gyümölcsöket, ugye gyakorlatilag, amit fermentálni akarunk az üvegbe.

🥬4️⃣ – Készítsünk 2-3%-os sóoldatot, azaz 1L vízhez 20-30g sót mérjünk ki. Én rózsaszín himalája sót használok általában, de a celtic tengeri só és a parajdi só is jó még. Fontos, hogy jódOZATLAN legyen a só, és ne is a legolcsóbb mesterséges konyhai sót használjuk, ezek nem tesznek jót, nagy mennyiségben egy só se tesz jót, de ha természetes, akkor szerintem egyik alapfeltétele a sejtműködésnek, főleg ha sokat és keményen edzünk és izzadunk, pótolni kell a nátriumot.

🥬5️⃣ – Tehát a zöldségek az üvegben, a sós víz elkeverve egy külön tiszta edényben, ne használjunk fémet, lehetőleg csak üveget és fát vagy bambuszt. Öntsük fel az üvegünket először csak félig; ilyenkor kicsit meg szoktam csapkodni és lökdösni az üveget, hogy az összes légbuborék kijöjjön a zöldségek közül, és csak ezek után öntöm fel teljesen, csurig az üveget.

🥬6️⃣ – Ilyenkor érdemes alkalmazni külön erre a célra gyártott lenyomót, ami szerintem üvegből a legjobb, aminek az az értelme, hogy az összes zöldségünket, vagy akármit, amit fermentálunk, a víz alatt tartsa, de az egyszerű megoldás az pár zeller, vagy répaszár, vagy egész nagy káposztalevelek az üveg tetejére, amik az üveg oldalához érve kitámasztják és lent tartják a teljes tartalmat.

🥬7️⃣ – Győződjünk ismét meg, hogy csurig tele van az üveg és légmentesen zárjuk le.

És el is felejthetjük 2-3 hónapra.

Tartalomtól függően minimum 2-3 hét, mire fogyasztható lesz, de ha nehezebben érő, keményebb zöldségeket raktunk el, akkor ez a folyamat hosszabb is lehet.

🥬8️⃣ – Tegyünk egy tálkát, vagyis alátétet az üveg alá, mert ki fog folyni, a termelődő gázok ki fognak szorítani egy kis vizet. “Sziszegtetni” nem feltétlen kell, magától is ki tud jönni minden, ha nyomás van az üvegben az tökéletes, nem kell kiengednünk, nem lesz baja, ki fogja bírni. Ezzel teremtjük meg azt a környezetet a baciknak, hogy a lactobaktériumok szaporodjanak el, és megegyék a szénhidrátokat a zöldségekből és termeljenek nekünk még több vitamint és ásványi anyagokat!

🥬 Ez volt a rövid ismertető a zöldborsóink fermentálásáról, lesz majd még nagyobb, teljes, több oldalas cikk is, főleg a hamarosan érkező receptkönyvemben is.

🥬 Tehát kész lett a zöldborsó, ugye a másik névadója a kenyérkének a bazsalikom, amikor csak tehetem friss bazsalikomot használok, de amikor nincs, akkor marad a szárított bazsalikom, majdnem ugyanaz, de természetesen a friss mindig is jobb lesz.

Nem aprózom el a mennyiségeket is, nagyon fog érződni a bazsalikom itt. Apróra felvágom a friss leveleket és elkeverem a “tésztában”, és / vagy a fűszer szárított bazsalikomot beleborítom a nagy keverőtálba!

🥬 A recept többi része kb. a “szokásos”, de a pontos hozzávalókat itt találjátok.

Képek


🥳 * ÚJÉVI AKCIÓK 25% mindenből! – Tárazz be januárra, hogy valóban egészségesen indulhasson az év! 🥰Használd a “NYERS2022” Kuponkódot a webshopban * 👉 https://nypeti.hu/shop/ 🛒 🎉

Javította: @moni.varadi

Ne maradj le a legújabb receptekről!🫐

Iratkozz fel a hírlevélre!👇

    További Cikkek & Receptek, Érdekességek

    Desszertek

    🥑 Avokádó Zöld Smoothie

    A mai recept szintén szuper egyszerű lesz, alig pár fő összetevő és már kész is, ami azért nálam “ritkaság”, még mindig szeretem az egész konyhát beletenni majdnem minden ételbe, amit készítek, hogy a maximális tápanyagokat kihozzuk belőle! 🌱

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

    Szeretnél még hasonló teljes recepteket🥗, blog cikkeket📝, útmutatókat, videókat🎬 és a “határ a csillagos ég✨” látni minden nap?

    Ha igen, itt tudod támogatni munkámat. 👇

    Közvetlen banki átutalás

    ERSTE BANK
    11600006-00000000-97592101
    Név: Nyergesy Péter
    IBAN: HU60116000060000000097592101
    BIC: GIBAHUHBXXX

    PayPal Támogatás

    Kattints a Donate gombra itt.

    Támogass Kriptovalutával

    Az egész online boltban is elfogadjunk fizetőeszközként!

    Szeretnél finomakat enni gyorsan és egészségesen?

    Látogass el a webshopba még ma!

    🎁Ajándék ebook emailben!

    Iratkozz fel a hírlevélre vagy jelentkezz be a fiókodba

    és máris a tiéd az 5 legfontosabb “tanács és tévhit az egészséges 🫒Vegán testépítésről” ajándékba💪

    Ingyenes receptekkel!

    vagy

    A teljes tartalom megtekintéséhez